Młynek pozwalający na efektywne mielenie całych ziaren kawy to gadżet nie tylko dla zapalonych kawoszy, ale tak naprawdę dla każdego, kto po prostu lubi wypić aromatyczną kawę o poranku lub kto lubi częstować nią swoich gości. Na rynku znajdziemy spory wybór różnego rodzaju młynków, młynek ręczny bądź też elektryczny, a jeśli już taki na prąd to z kolei mamy do dyspozycji urządzenia o różnej mocy. Na jaki produkt się zdecydować?
Niewątpliwe zalety posiadania młynka do kawy
Jeśli do tej pory jeszcze nie byliśmy do końca przekonani do tego, aby mieć taki młynek w swojej kuchni, na pewno warto wiedzieć o tym, że:
- Młynek pozwala na określenie wielkości rozdrobnienia ziaren. Tym samym możemy lepiej dopasować grubość mielenia do sposobu, w jaki chcemy kawę zaparzyć.
- Dzięki mieleniu kawy zaraz przed jej parzeniem możemy uzyskać kawę znacznie bardziej aromatyczną.
- Bardzo wiele dobrych jakościowo kaw jest dostępnych głównie w wersji gruboziarnistej, przeznaczonej do mielenia w młynkach.
A może wersja ręczna?
Młynek do kawy ręczny, który wyposażony jest jedynie w specjalną korbkę do kręcenia, jest zdecydowanie najprostszym, najtańszym i najbardziej podstawowym produktem tego rodzaju. Największą zaletą takiego młynka jest fakt, że można zabrać go wszędzie i używać gdziekolwiek- nie potrzebuje on bowiem podpięcia do sieci elektrycznej. Nie daje nam on jednak tak wiele możliwości, co młynki elektryczne, a dodatkowo mielenie nim kawy jest na tyle absorbujące, że raczej trudno jest na raz zmielić w nim więcej niż potrzeba do przygotowania dwóch- trzech kaw. Młynki ręczne najczęściej mają ceramiczne wykończenie, które pozwala raczej na miażdżenie ziaren niż ich idealne zmielenie.
Bardziej profesjonalna wersja elektryczna
Praca na młynku elektrycznym jest znacznie bardziej wydajna. Ma to tak naprawdę znaczenie zarówno, kiedy parzymy kawę w domu, jak i kiedy mamy kawiarnię. Do wyboru są urządzenia o różnej mocy, do użytku domowego można wybrać produkt o mocy około 100 W, tymczasem do kawiarni polecane są modele o większej mocy. Aby zbyt mocno nie nagrzewać ziaren kawy w procesie ich mielenia, zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem są młynki wolnoobrotowe. Wśród młynków elektrycznych trzeba zwrócić uwagę zarówno na modele żarnowe jak i ostrzowe.
Ostrzowe młynki do kawy
Jest to młynek, który w mniejszym stopniu mieli kawę, a raczej szatkuje ją ostrzami lub też tnie, a to powoduje wytwarzanie się dużej ilości pyłu kawowego dodającego goryczki. Ostrza powodują także mocne nagrzewanie się ziaren, co skutkuje utratą części aromatu.
Młynki żarnowe
W młynku żarnowym wyposażonym w żarna o karbowanej powierzchni zachodzi proces ścierania ziaren, a dzięki temu nie powstaje pył kawowy. Proces ścierania jest też o tyle dobrym rozwiązaniem, że pozwala na uzyskanie maksymalnie mocnego aromatu kawy, a także daje szansę zachowania wszystkich jej właściwości. Ścieranie nie powoduje nagrzewania się ziaren. Co ważne, młynek żarnowy pracuje szybko i bardzo wydajnie, a co za tym idzie, jest komfortowy w użytkowaniu na co dzień i przy konieczności zaparzenia kawy dla większej ilości osób.